
Sonja Haesen voltooide haar doctoraat in de biologie-genetica in maart 1994 aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). In datzelfde jaar vervoegde ze het departement Onderzoek en Ontwikkeling van de VUB met de ambitie binnen de universiteit samenwerking met de industrie te stimuleren en een valorisatiebeleid op te starten. Vandaag is VUB TechTransfer, met Sonja Haesen als directeur, de operationele dienst en drijvende kracht van het Vice-rectoraat Innovatie & Valorisatie. Tot de activiteiten behoren de opvolging van de octrooiportefeuille, het beheer van het Fonds voor Industrieel Onderzoek (IOF), ondersteuning van onderzoekers bij het verwerven van projectfinanciering voor strategisch en toegepast onderzoek, juridische IP- en licentieonderhandelingen in samenwerkingen met de industrie, onderwijs in ondernemerschap, oprichting van spin-offbedrijven en ontwikkeling van incubators en onderzoeksparken. Binnen het Vice-rectoraat behoudt zij ook het overzicht over VUB Foundation, dat zorgt voor filantropische fondsenwerving, en het Crosstalks-netwerk, dat langetermijnvisies ontwikkelt via dynamische kennisuitwisselingen met verschillende stakeholders.
Meer over Sonja Haesen
Tuur Roels is sinds september 2021 Knowledge Valorisation Officer bij VUB TechTransfer waar hij zich toelegt op het uitbouwen van de universitaire Eutopia-alliantie. Hij behaalde zowel een master Sportmanagement als een master in Business Economics aan de VUB en deed na zijn studies ervaring op in sales, marketing en business development bij diverse bedrijven. Naast zijn ervaring in de zakelijke wereld, is Tuur ook een bedreven acteur en beschikt hij over de juiste skills om het event van vandaag als moderator in goede banen te leiden!


Jonathan Holslag is politicoloog, Chinakenner en professor internationale politiek aan de VUB. Hij is een veelgevraagde expert in de (inter)nationale media, gerenommeerd gastspreker en is tevens auteur van tal van boeken, publicaties en opinieartikels. Hij werkte als speciaal adviseur van de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, door onder andere onderzoeksprojecten te leiden voor het Europees Parlement en door samen te werken met Europese lidstaten aan hun Azië-beleid, maar ook als adviseur van Fortune Global 500-bedrijven. En om de daad bij het woord te voegen, dient hij als korvetkapitein (res.) bij de Belgische Strijdkrachten.
Marc Goldchstein doceert bedrijfsbeheer en ondernemerschap aan de VUB en EHB. Hij studeerde af als Handelsingenieur aan de VUB en was betrokken bij één van de allereerste initiatieven op Belgische schaal om (student-) ondernemerschap te promoten en ondersteunen. In 1987 werd hij mede-oprichter van SoftCore, één van de eerste startups gelinkt aan de VUB. Nadien deed hij ervaring op in marketing en business development in diverse startups. In 2004 keerde hij terug naar de VUB waar hij een onderwijsprogramma rond groeigericht ondernemerschap op poten zette, gericht naar studenten en onderzoekers in een brede waaier aan richtingen. Daarnaast is Marc ook een gepassioneerde fotograaf. Als ervaringsdeskundige en begenadigde spreker is Marc de perfecte persoon om het paneldebat te modereren.


Jelle Hoedemaekers is een Belgische expert op het gebied van digitaal beleid, met een specifieke focus op kunstmatige intelligentie (AI), data en cloud computing. Hij werkt momenteel als Expert Digital bij Agoria, de federatie voor de Belgische technologische industrie, waar hij ervoor zorgt dat acties op Europees, federaal en regionaal niveau aansluiten bij de behoeften van de Agoria-leden. Jelle werkt aan beleidsonderwerpen met betrekking tot AI-regulering, datastrategie en standaardisatie. Hij is ook coördinator van de Belgische Gaia-X Hub, een Europese vereniging die een nieuwe gefedereerde data-infrastructuur wil creëren, en is actief betrokken bij verschillende initiatieven rond European Data Spaces. Jelle heeft een ingenieursachtergrond, met een master in elektromechanica aan de KU Leuven. Hij heeft ook een Master in Management van dezelfde universiteit, waar hij kwantitatieve methoden leerde voor een wetenschappelijke benadering van management.
Cathy Macharis is gewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel in de faculteit Economie. Ze heeft een passie voor de transitie naar een duurzamere wereld. Ze coördineert de onderzoeksgroep Advancing Sustainable Transitions, waar meer dan 80 geëngageerde onderzoekers en medewerkers de versnelling van de transitie naar een duurzaam en inclusief mobiliteitssysteem bestuderen en ondersteunen. In 2020 schreef ze het boek "Met een Factor 8 naar de Mobiliteit van de Toekomst" waarin ze uitlegt hoe we de klimaatdoelstellingen voor de transportsector kunnen halen. Cathy Macharis ontwikkelde de MAMCA-methodologie om alle belanghebbenden bij duurzaamheidsvraagstukken een stem te geven en zo tot betere besluitvorming te komen. Ze geeft overheidsadvies op Brussels, federaal en Europees niveau.


Jurgen Joossens staat sinds 2016 aan het hoofd van het Valorisation Office (TTO) van de Universiteit Antwerpen en is een geregistreerde Technologie Transfer Professional (RTTP). Hij is de 2023 voorzitter van de werkgroep VLIR-TTO. De TTO ondersteunt onderzoekers bij de bescherming en exploitatie van wetenschappelijke kennis en intellectuele eigendom en begeleidt hen bij hun valorisatiestrategie. Dit kan via een onderzoekssamenwerking, een licentie aan een private partner en/of door het opzetten van een eigen spin-offbedrijf. Het Valorisation Office beheert het Industrieel Onderzoeksfonds (IOF) en rapporteert aan de Vlaamse overheid. Hij is sinds 2021 VP Finance and Business Development van ASTP. Jurgen Joossens is ook lid van de Raad van Bestuur van UBIS NV, de incubator van de Universiteit Antwerpen. Sinds 2017 is hij de vertegenwoordiger van TTO Flanders in de NAAC. Hij behaalde het diploma van apotheker in 2000 en een doctoraat in de Medicinale Chemie in 2005. Hij werkte als onderzoeker bij Janssen Pharmaceutica (J&J) en keerde daarna terug naar de Universiteit Antwerpen.
Meer over Jurgen Joossens
Ann Van Gysel heeft een doctoraat in de biotechnologie en was hoofd bij VIB, het Vlaams instituut voor Biotechnologie. Daarna stond ze aan het roer van flanders.bio en zette ze met haar team de Vlaamse biotech-hub op de internationale kaart. In 2011 richtte ze het communicatiebureau Turnstone Communications op, gericht naar de farmaceutische en biotech-sector. In januari 2022 werd ze aangesteld als CEO van MEDVIA, de Vlaamse speerpuntcluster die innovatie in gezondheidszorg faciliteert en stimuleert. Eerder dit jaar werd Turnstone verkocht aan de QBD-group.


Ingrid Lieten studeerde rechten aan de Vrije Universiteit Brussel met de opties bedrijfsrecht en fiscaal recht en behaalde tevens een master Industrial Location & Development. Hierna werd ze advocaat aan de balie in Brussel en Hasselt. Later studeerde ze aan de VUB bij in overheidsmanagement en bestuurskunde. In 1991 stapte ze over naar de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Limburg (GOM Limburg), was vervolgens gemeentesecretaris van Maasmechelen en secretaris van de Limburgse Reconversiemaatschappij. In 2002 werd ze directeur-generaal van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn. Door het weekblad Trends werd ze verschillende malen uitgeroepen tot de machtigste zakenvrouw in Vlaanderen. In juli 2009 werd ze door de sp.a gevraagd om viceminister-president te worden in de Vlaamse regering-Peeters II. Ze kreeg de bevoegdheden wetenschappelijk onderzoek en innovatie, economisch overheidsinstrumentarium, media en armoedebeleid. In 2014 kwam een einde aan haar ministerschap. Na de politiek legde ze zich toe op de sociale sector en werd achtereenvolgens directrice van LifeTechValley en bestuursvoorzitter van de Belgische poot van Actief Interim. In maart 2019 werd ze directeur van Verso, de Vereniging voor Social-Profit Ondernemingen. Ze is tevens voorzitter van het Jessa Ziekenhuis.
Alexander Mattelaer is Vice-Decaan voor Onderzoek en Universitair Hoofddocent Internationale Veiligheid aan de VUB Brussels School of Governance. Hij is ook Senior Research Fellow bij Egmont - het Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen - en voorzitter van het wetenschappelijk comité van het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie. Hij behaalde zijn doctoraat in de Politieke Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en zijn masterdiploma's aan de University of Bath en de KULeuven. Zijn onderzoeksinteresses omvatten de politiek van Europese integratie, trans-Atlantische betrekkingen en NAVO, defensiebeleid en de voortdurende herdefiniëring van staatssoevereiniteit.


Rob Heyman coördineert het Kenniscentrum Data & Maatschappij bij imec-SMIT, VUB. Hij behaalde zijn doctoraat aan de VUB in 2016 over de commodificatie van persoonlijke informatie in Facebook en het effect hiervan op online communicatie. Hij behaalde voordien 2 masters aan de VUB: in communicatiewetenschappen en filosofie. En in 2017 volgde hij een opleiding stakeholdermanager bij Levuur. Hij geeft tal van lezingen en cursussen aan de ULB en VUB over online marketing, onderzoeksmethoden, privacy en uitdagingen van de toenemende digitalisering.
John Pearson behaalde in 2009 een doctoraat in Internationale Betrekkingen aan de London School of Economics. Voordien studeerde hij politieke filosofie aan de KU Leuven en de Universiteit van Manchester. John heeft ook een postgraduaat diploma Bedrijfskunde van de KU Leuven. Van 2018 tot 2023 werkte John aan de Vrije Universiteit Brussel als secretaris van de Ethische Commissie Dual Use, Militair Gebruik en Misbruik. Voordien was hij betrokken bij Europese projecten over ‘Responsible Research and Innovation’ (RRI of Maatschappelijk Verantwoord Innoveren) en mensenrechten. Hij is sinds 2016 ook ethisch expert voor de Europese Horizon kaderprogramma’s. Sinds 2023 werkt John als onderzoeker bij het Vredesinstituut. Hij doet onderzoek naar exportcontrole op producten voor tweeërlei gebruik en militaire producten binnen de cluster ‘dualuse-goederen’.


Mathias Vermeulen is oprichter en zaakvoerder van Winston Wolfe en is gepassioneerd door technologie, tools en leren. Winston Wolfe werd eind 2013 opgericht vanuit de ambitie om de combinatie van leren en technologie een extra boost te geven. Mathias is ook co-founder van Dutch & Dillon, een bedrijfje dat Quink ontwikkelde, een mLearning-applicatie. Hiernaast is hij docent bij NCOI Learning en geeft er de opleidingen ‘Learning & Technology’, ‘Gamificiation en game-based learning’ en ‘De L&D manager: basisopleiding’. Hij behaalde een master in Moderne Geschiedenis aan de KU Leuven en volgde een bijkomende opleiding in Sport en Communicatie aan VLEKHO Business school Brussel.