Netwerkevent voor werkgevers van de toekomst.
Op 13 juni organiseert de VUB een netwerkevent over werkbaar werk. Vier arbeidssociologen stellen er hun meest recente onderzoeksresultaten voor, in dialoog met voorbeelden uit de praktijk.
Tijdens de gesprekstafels kan je als werknemer, werkgever of zelfstandige jouw kennis en ervaring delen over verschillende thema’s rond werkbaar werk: compassievolle werkplekken, de verkorte werkweek, mentaal welzijn bij zelfstandigen en hybride werkvormen. Door deel te nemen aan dit event kan je niet alleen bijdragen aan de belangrijke discussie over de toekomst van werk, maar ook leren van experts, jouw inzichten delen en netwerken met andere professionals.
Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht.
Deelnemen? Vul dit formulier in
PROGRAMMA
13u00 – Onthaal met koffie/thee
13u30 – De Toekomst van Werk, korte presentaties met Q&A
- Compassievolle werkplekken: Deborah De Moortel (VUB) en Najade Schuermans (bpost)
- Najade Schuermans werkt sinds januari 2021 als vertrouwenspersoon en maatschappelijk assistente bij de dienst psychosociale preventie van bpost. Voordien werkte ze als crisisinterventiemedewerker voor het CAW Halle-Vilvoorde.
- Najade Schuermans werkt sinds januari 2021 als vertrouwenspersoon en maatschappelijk assistente bij de dienst psychosociale preventie van bpost. Voordien werkte ze als crisisinterventiemedewerker voor het CAW Halle-Vilvoorde.
- De verkorte werkweek: Francisca Mullens (VUB)
- Zelfstandigen en mentaal welzijn: Jessie Gevaert (VUB) en Sven Vanhuysse (FOD Sociale Zekerheid) 'Projecten mentaal welzijn op het werk voor zelfstandigen'
- Hybride werkvormen: Karen Van Aerden (VUB) en Sigrid De Jaegher (FOD Sociale Zekerheid) "You never work alone” – Visie van de FOD Sociale Zekerheid op het werken in “het nieuwe normaal”
- Sigrid De Jaegher werkte ongeveer 15 jaar bij de dienst P&O van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu in verschillende HR-gerelateerde functies zoals verantwoordelijke arbeidsvoorwaarden en beloningsmanagement, coördinator welzijn en HR business partner. Sinds eind 2019 is ze werkzaam bij de FOD Sociale Zekerheid als strategisch adviseur en in die functie verantwoordelijk voor managementondersteuning en verschillende transversale projecten.
15u00 – Pauze
15u20 – Gesprekstafels over compassievolle werkplekken, de verkorte werkweek, zelfstandigen en mentaal welzijn, en hybride werkvormen: Kennismaking en kennisuitwisseling, onder begeleiding van de onderzoekers.
U kunt deelnemen aan twee gesprekstafels. (15u20-16u00: Eerste tafel; 16u00-16u40 – Tweede tafel).
16u45 – Highlights van de gesprekstafels worden gedeeld met de hele groep.
17u00 – Receptie
THEMA'S
Working 9 to 5? Verkorte werkweek
In het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada en Ierland experimenteerden bedrijven al op grotere schaal met de vierdagenwerkweek. Voor haar onderzoek is Francisca Mullens op zoek naar bedrijven, beleidsmensen, vakbonden… voor een open gesprek. Wat zou jou als werkgever kunnen overhalen, of wat houdt je tegen om met een verkorte werkweek te beginnen?
Compassievolle werkplekken
Hoe kan een werkplek compassievol zijn voor haar werknemers? Hoe verlicht een werkplek het persoonlijke leed van een werknemer en welke factoren spelen hierin een rol? Voor haar onderzoek is Deborah De Moortel op zoek naar (1) werknemers of werkgevers die best practices willen delen, (2) bedrijven die willen deelnemen aan een casestudie of (3) die willen meewerken aan een pilootproject.
Zelfstandigen en mentaal welzijn
Voor de netwerkingsessie zoekt Jessie Gevaert zelfstandigen en beleidsmakers om mee na te denken over de volgende vragen: (1) Wat zijn de good and bad practices van zelfstandig ondernemerschap vanuit een welzijnsperspectief? (2) Welke kennis is nodig om o.a. het mentaal welzijn en werkomstandigheden van zelfstandigen aan te pakken? Over welke thema’s bestaan nog veel vragen? (3) Welke oplossingen kunnen we ons inbeelden die slecht mentaal welzijn en nadelige arbeidskwaliteit bij zelfstandigen zouden kunnen aanpakken? En (4) Is er vraag naar tools en interventies voor het verbeteren van mentaal welzijn bij zelfstandigen, en hoe kunnen we deze implementeren?
Hybride werkvormen
Sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn hybride werkvormen een belangrijke plaats gaan innemen in het leven van veel bedrijven en (groepen van) werknemers. Karen Van Aerden onderzoekt welke voor- en nadelen hybride werkvormen hebben op de werk- en thuissituatie, en welke risico’s eraan verbonden zijn. Voor het netwerkevent van 13 juni zoekt Karen (1) bedrijven of organisaties die hun ervaringen rond hybride werk willen delen en (2) personen of organisaties die wetenschappelijk onderzoek hebben verricht naar dit thema.
Meer info? Contacteer Jessica Hekking